当前位置:首页  学术报告
莫斯科国立大学Mishchenko教授、Manuilov教授学术报告通知
发布人:蔡易  发布时间:2018-10-09   浏览次数:464

应数学系邀请,受国家外专局引智专项基金资助,莫斯科国立大学力学数学系Mishchenko教授、Manuilov教授访问我校并做学术报告,欢迎感兴趣的师生参加。

一、报告题目:

1Derivations of group algebras and Hochschild cohomology. (A. S. Mishchenko)

2On the C*-algebra of matrix-finite operators and its applications. (V. M. Manuilov)

二、时间和地点:2018.10.11, 14:00-16:00,格物楼503

三、报告摘要:

A description of the algebra of outer derivations of a group algebra of a finitely presented discrete group is given in terms of the Cayley complex of the groupoid of the adjoint action of the group. This task is a smooth version of Johnson's problem concerning the derivations of a group algebra. It is shown that the algebra of outer derivations is isomorphic to the group of the one-dimensional cohomology with compact supports of the Cayley complex over the field of complex numbers.

The C*-algebra of all bounded operators on a Hilbert space is sometimes too big, so we suggest a slightly smaller version: the closure of the set of operators, whose matrices (with respect to a fixed basis) have no more than a fixed number of non-zero entries in each line and in each column. We discuss some properties of this C*-algebra and give some examples. As an application, we consider, among infinite locally finite graphs, those, for which their normalized Laplacian lies in the above C*-algebra.

四、专家简介:

A. S. Mishchenko国际著名的拓扑学家,莫斯科国立大学力学数学系资深教授,俄罗斯科学院Steklov数学研究所首席研究员,主要研究方向是拓扑学和非交换几何。他研究兴趣广泛,涉及代数拓扑、流形和复形的拓扑、表示论、算子代数、非交换几何等众多领域,曾在1970年法国尼斯国际数学家大会做45分钟报告,获俄罗斯联邦国家科技奖(1996年)和中国政府颁发的国家友谊奖(2011年),并于2015年在莫斯科受到习近平主席的接见。

V. M. Manuilov国际知名的算子代数专家,现任莫斯科国立大学数学力学系教授,主要研究方向是C*-代数。马努依洛夫教授在C*-代数、Hilbert C*-模及非交换几何等领域做出了在国际上具有相当影响的独创性研究。2009年获加拿大数学会G. de B. Robinson 奖,曾作为在华工作外国专家代表受邀参加了2009年的国务院国庆招待会。